Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

20 Şubat 2011 Pazar

Öğretmenden ,doktordan az kullanılmış kutsal otomobil..


Kutsal meslekler..
Doktorluk ve öğretmenlik kutsaldır !
Al sana oxymoronun alası ..
Hiçbir meslek kutsal olamaz.
Karşılığında para alınarak yapılan bir şey kutsal olamaz çünkü
Sadece "iş" tir.
Kimisi parasını öyle kazanır ,kimisi böyle...
Kazandığın para yasalsa eğer, ne seni benden,ne beni ondan üstün kılar,bu parayı nasıl kazanmayı tercih ettiğimiz.

Ha eğer sınır tanımayan doktorlardan biriysen , Somali'deki aç çocuklara bakıyorsan para almadan, ya da parasızlıktan okula gidemeyen çocuklara okuma öğretiyorsan o başka..

Ama bunları yapmıyorsan eğer,hiç boşa caka satma hemşerim

Bir tek senin mesleğinde şöyle bir uyarı var çünkü :
Primum non nocere

5 yorum:

  1. ‘Kutsal mı?’ya geleceğim...gelin şu ‘Doktorluk’ mesleğine bir bakalım beraber....

    Doktorluk; Doktor olmak ister misin? Şöyle bir düşünelim; Üniversite sınavında çok ciddi puan lazım, 6 yıl ailenize maddi manevi yük olduktan sonra uzmanlık için tekrar sınava girmeniz lazım. İstediğiniz yere değil kontenjanın açık olduğu bölüme girmek zorunda kalabilmeyi göze almak lazım....! Süper TUS'u kazandınız, çileniz bitmedi, hoşgeldin çömez kardeş; + 4 yıl daha okuyup gece gündüz nöbet tutup (48 saat uyumamak sıradandır)kabul etmen lazım. Hocanızın kızını okuldan alıp, kuru temizlemedeki ceketini unutmadan, nöbette ayakta hazır olda kalmanız lazım.

    Erkeksen, dur bakalım 10 senedir okudun ama daha askerlik var’ ı kabul etmen lazım. Kızsan, evlilik hayal, iyi adamlar zaten kapılmış..Kapılmayanında artık falsosu var’ı kabul etmen lazım. Aslında çok da önemli değil, gece gündüz nöbet tutmaktan, postit ile iletişim kurduğun adamı görmezsin bile’yi kabul etmen lazım. Mesleğin verdiği itibardan dolayı sosyal ortama katılma zorunluluğu siz istemezseniz bile mecburen artar dolayısı ile şöyle bir nefeslenip bir ‘Merhaba’ dediğin adam herhangi şikayetinden bahsetmek için 22 sn. bekleyip ve sonra ‘Hazır doktoru bulmuşken... cümlesiyle başlayan muhabbetinden hiç sıkılmamayı ve ilgilenmeyi yada ilgilenirmiş gibi görünmeyi öğrenmen lazım....!!! Akrabalar, eş dost, komşunun bedavalarını hiç saymaman lazım...

    BB

    YanıtlaSil
  2. Okul bitti uzman oldunuz bitti mi? Hergün tıbbi yenilikleri takip etmek lazım, çabuk kongrelere katıl...! Yeniliklerden hastalara sıkça bahsetmen kesinlikle öğrenmen ve hemen uygulaman lazım... Yeterince hızlı olamazsan bir diğerinn senden önce davranıp daha iyi doktor mertebesine erişmesini şikayet etmeden kabul etmen lazım....Yetiyor mu? Hayır; Kartvizitinde itibarın artması için Doçent olman lazım..! Bir diplomayla 30 yıl doktorluk yapamazsın...Al sana 2 sene, tekrar dön oku, hasta bak, hocanın alışverişini yap, makale yaz, ha buarada araştırma yapmayı unutmaman lazım...! Prof. olmak mı istedin önünde çetrefelli kekremsi bir 4 yıl daha var olduğunu gülümseyerek kabul etmen lazım...! lazım lazım ......

    Lazımları yaptın diyelim; Gelelim iş ortamındaki psikolojik ve fiziki şiddete...!
    Birine; sevdiğinin öldüğünü gayet soğukkanlılıkla söylemelisin,kendi yakının öleceğini ilk sen bileceksin, kendi yakının acilinde telaşlanmayacak sakin duygusal hakimiyetini koruyup ‘Doktor’ olmanın verdiği sağlam duruşu sergileyeceksin. Gözünün önünde bebeklerin, çocukların ölmesine alışacaksın, sosyal güvencesi olamayanların verdiği mücadeleyi göreceksin ama üzülmeyeceksin ve işine yansıtmayacaksın... Bitti mi hayır  Mesela bulaşıcı hastalığı tedavi edeceksin ama hastalığa yakalanmayacaksın....! Aids, Hepatit olma ihtimalini doğal karşılayacaksın, (haa yakalanırsan da meslek deformasyonu diyerek geçeceksin)...!

    Hasta haklıdır karşılıklı tartışmaya girmeyeceksin, öyle biraz keyif yapayım sabah yok, işe erken gideceksin- geç çıkacaksın, telefonun herzaman açık olacak, yahu dur bir ‘sevişiyorum’ demeyeceksin! Karşı taraf panikte acil sana ulaşması lazım...Gerekirse ikisini birden yapacaksın... Hastana idrarını nasıl yaptığını sorarken sevgilini öpebilirsin mesela...!Öyle tatili uzatmayacaksın, çok eğleniyoruz 1 gün daha kalalım hayatında hiç olmayacak, gerekirse yarıda kesip hemen ilk uçakla geleceksin. Zaten olduğun yerden de fazla uzağa tatile gitmeyeceksin. Hem nöbetçi olacaksın hemde icapçı olacaksın....!

    BB

    YanıtlaSil
  3. Bir dakika bir şeyi unuttum...Hangimizin işinde, yaptığı iş sonrasında işin sahibi yakınları tarafından dayak, bıçak, darp etkisi altında kalmıştır? Eee doktorsan göze alacaksın. Niye iyileşmiyor, senin yaptığın iğneden sonra kötüleşti! Bu çocuk ya iyileşecek yada iyileşecek tehditlerini doğal karşılayacaksın...!Haaa buarada hasta bakarken temkinli olacaksın, töreye uygun davranacaksın; bayan hastayla yalnız kalmayacak, dokunduğun yerlere dikkat edeceksin, bunlara rağmen olursa eğer iftira olayını sakin karşılayıp tedbirini alacaksın....!

    Bütün bunlara rağmen doktorların bir yıpranma tazminatı istemeli misin ? Bilmem, sizce?...


    99 tane hayat kurtarırsın ama birini kaybetsin sizce hangisi hatırlanır? Çünkü hayatı kurtarması normal, olması gereken şeydir ama o bir kayıp o kadar büyütülürki sanki doktor adamın gırtlağını sıkmıştır, bilerek öldürmüştür...!

    BB

    YanıtlaSil
  4. Durum böyle iken ve genelleme yapmak, her doktoru ayni kaliba sokmak yanlis mıdır? Evet...
    Tamam o zaman bir de bu tarafından bakalım, sürekli (özel) hastane değiştiren, mecburi olmayan ameliyatlar yapan, her ortamda büyük bir hava ile `ben doktorum` diyen, hastayı ve hasta yakınını küçümseyerek olan biteneni `anlayamayacağımız` bir dille anlatan, gereksiz yere ilaç aldıran, binlerce liralık test yaptıran, devlet hastanesinde yüzünüze bakmayıp kartvizitini vererek muayenehanesini tarif edenlerden de çok çok var bir şey diyemem....!

    Anadoluda bilmem kac insana bir doktor düserken, ücra bir kösedeki köy-kasaba-sehir *doktor-doktor* diye inlerken, doktor-dis hekimi tabelasindan gecilmeyen, her binaya üçer-beşer yerlesmis, Istanbul’un büyük ve işlek cadde ve merkezlerindeki yer alan bu kişilerden hiç birisi bir idealist olamaz... Olmalı mı bilmem, Sizce?

    Hatta bu kisilerin, bu doktor bekleyen-köyler-kasabalar-sehirler içersinde, şayet kendi doğdukları yerde varsa; bence buna ihanet bile denilebilir!!! Doğal olarak bu söyledigim misal, Türkiye’de ögrenimini, çırakligini yapipda, ustalik devrinde yurtdişına giden kisiler icin bilhassa gecerli midir? Bilmem, sizce?

    BB

    YanıtlaSil
  5. Hatta bu kisilerin, bu doktor bekleyen-köyler-kasabalar-sehirler içersinde, şayet kendi doğdukları yerde varsa; bence buna ihanet bile denilebilir!!! Doğal olarak bu söyledigim misal, Türkiye’de ögrenimini, çırakligini yapipda, ustalik devrinde yurtdişına giden kisiler icin bilhassa gecerli midir? Bilmem, sizce?

    Kutsal mı derken; Evet doğru 45 yaşlarına basarken para getiren bir meslektir. Kutsallık sadece hayat kurtarmak mıdır ki? Nasil bir inşaat muhendisi binanin her haltını okuyup öğreniyor,calışıp tecrübe ediyor ayni durum doktor icin de geçerli,insanüstü bir durum yok!!! Okuyor,insan vücudunu öğreniyor,olay bu,
    yaptigi sey hayat kurtarmak oldugu icin de kutsal görünüyor olabilir!

    Onlar hayat kurtarırsa diğer meslekler de hayatı korur. İnsan hayatı ile ilgili olması ise kriter, hayat kurtarmak da korumak ve hatta kolaylaştırmak da kutsaldır. Kutsal mı değil mi bilmem, sizce? Ama saygın olduğu kesindir...!

    Bütün bunlardan sonra,Sanirim doktor' luk meslegi idealist' liği otamatikman mecbur (kendisini bir yerde insanliğa veya insanlara adamayi kabullenmeyi gerektiren ) kilan, tüccarlikla çok da bağdaşamayan, her din' de, her ülkede yari-kutsal, ömür boyu bitmeyen bir askerlik, bir rahibelik, bir kizilay' ciliga benzer bir görevdir. Yani sadece tip becerisiyle kalmayip yaninda bir takim insancil kaliteleride mecbur tutar!

    Doktorların ilk 4 yıllık meslek hayatlarında idealist sonraki yıllarında emperyalist olduğu söylenir...Ne derece doğru ne derece yanlış yorumu size ait...

    Buarada; Ben diyorum ki ‘Ben doktora doktor demem doktor CHE gibi olmadıkça’.......:)


    Niye bu kadar dert ettim ve uzattım mı konuyu? ..... Babam ve Abim doktor olduğu için mi....:)

    Bilmem, sizce?
    BB

    YanıtlaSil