Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Kasım 2010 Salı

El Clasico


Dün El Clasico gecesiydi..

Kimilerine göre dünya futbolunun zirvesi

Benim içinse bir sanat formu olarak futbolun kutsanması

Sporun ötesinde epik bir şiir..

İyi ile kötünün rutin mücadelesi

Sonuç son yıllarda klasikleşen şekilde bizim çocukların 5-0 lık ezici üstünlüğü ile sonuçlandı ama beni yazmaya iten şey daha çok "Katalan gururu"nun , adına futbol denip geçemeyecek şekilde "oldukları" ve "yaptıkları" şey..

Barca'nın rakibiysen sana neyin çarptığını anlamıyorsun,gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi paralize oluyorsun..Sakin bir saldirganlikla sürekli yükleniyorlar,11 kişi aynı anda bir bütün olarak düşünüp hareket ediyor,takım olmanın ötesine geçip neredeyse uhrevi bir "tek olma" durumu yaşanıyor.Sanki vücudu ayrı, beyinleri tek bir Siyam 11'izi var sahada

"Katil içgüdüsü" ne sahipler , saldırganlar ama asla öfkeli değiller.Sonuç ne olursa olsun gevşemiyorlar,disiplinlerini kaybetmiyorlar rakiplerine 10 atabileceklerse 10 atıyorlar ama rakibi küçümsemiyorlar öte yandan..Sahada eğleniyorlar ama rakipleriyle alay etmiyorlar..Disiplinliler ama asla mekanikliğe kaçmadan her anlarında bir sistematik yaratıcılık var.

Ve rakibi moralman yıkıyorlar, yaptıkları şey rakibi çaresizleştirerek parçalayıp çökertmek.Her rakip oyuncu buna kendi tıynetince cevap veriyor,kimi çirkefleşiyor,kimi öfkelenip tekme atıyor,kimi pes edip vazgeçiyor,kimiyse saygı duyup alkışlıyor..Ama sonuçta karşıda takım kalmıyor..Maç bittiğinde rakip parçalanmış bireyler topluluğu olarak kalıyor.

Barcelona futbol takımından her insanın,her takımın ,her organizasyonun öğreneceği çok şey var..

Bu yazıda tek bir birey ismi geçmiyor..Çünkü Barcelona adına sahada kimin olduğu çok da farketmiyor ya da rakip takımda hangi dünya yıldızının olduğu...

1 yorum:

  1. Ayıp olmuş biraz :-)

    Sahada tabii ki kimin olduğu önemli. Takım ruhu filan tamam da, Xavi, Iniesta, Messi gibi yıldızlar Real'de olsa böyle yazamazdın.

    Kabul, Barca altyapıdan adam yetiştirerek bu takımı yarattı, saygım sonsuz. Ama rakibin başında da bu Barca'yı defalarca yenen, geçen sezon da eleyip CL kupasını 2. kez kaldıran bir deha var. Chelsea ya da Inter'deki kadrolar elinde olsa, doğal olarak sonuç başka olurdu. Ki Barnebau'daki sonuç da başka olacak zaten :-)

    Katıldığım konu; Barca öyle bir top oynuyor ki, karşısındaki takımın sinirini bozuyor. Sağdan olmadı mı, soldan geliyor, rakip defans topu uzaklaştırdı mı, sabırla tekrar defanstan topu oyuna sokuyorlar. Durdurmak hakikaten mümkün değil.

    Son söz: Keşke Bursa yöneticilerinin sezon başı istekleri olsaydı da Barca'yı çekselerdi kurada :-)

    YanıtlaSil