Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

26 Kasım 2010 Cuma

Bir sinefil aday adayının son derece kişisel eleştiri kriterleri


Öncelikle şunu söyleyeyim aşağıda sıraladığım kriterler "sevme-sevmeme" kriterleri değil "beğeni" kriterlerimdir..

Örneğin ekstrem örnekler vermem gerekirse minimalist sinemayı pek sevmem ,Fransız yeni dalga sinemasını sevmem , "bu gökkubbe altında anlatılmamış hikaye yoktur,mühim olan nasıl anlatıldığıdır" diyen İtalyan yeni gerçekçiliğini çok sevmem ama hepsine çok saygı duyar ve beğenirim.

Keza popüler sinemadan örnek verirsem Star Wars, Braveheart,Blues Brothers ve hatta Independence Day'i severim,oturur eğlenerek seyrederim.

Bunlardan dolayı taşlanmadan önce demem odur ki "sevmek" , "bir eğlence türü olarak sinema " parametresi, "beğeni" ise "bir sanat türü olarak sinema" parametresidir.

Öyleyse aşağıdakileri "eğlence için sinema" nın dışında tutarak sıralıyorum:

- Sinema bence "görsel hikaye anlatma sanatı" dır. O yüzden önce hikaye gelir.Anlatılan hikayede bir numara yoksa türlü biçimcilikler ,denemeler ve teknik yenilikler işi kurtarmaz

- Sinematografi filmin efendisi değil kölesi olmalıdır. Görüntü,ses,müzik vs ile beni manipüle etmeye kalkan bir film sinirlerimi ayağa kaldırır.

- Yetenek eserin kölesi olmalıdır.Sinema yetenek masturbasyonuyla üstümüze ego fışkırtmak değil eserle,izleyiciyi seviştirip beraber orgazm olmayı sağlamak için kullanılmalıdır.Bu sanırım müziğe de uyarlanabilir ,ne dersin Sertap ?

- Oryantalist bakış açısıyla "gereğini yapıp" ,tribüne oynamamak

- Samimiyet...Neysen o ol,samimi ol..Evrilmeye varım ama başkalaşarak devrilmeye hayır.

- Seyircinin zekasına saygı göstermek... Gösterdiğin objeye gereksiz zoom yaparsan,olması gerekenden üç saniye fazla kamerayı bir objeye fikslersen,hele hele seyirciye görüntüyle anlatman gerekeni,veya zaten anlattığını bir de konuşmayla anlatırsan,hele hele hangi duyguyu hissetmesi gerektiğini müzik vs ile dikte edersen kusasım gelir.

- Zeka hatırlanır olmak, çarpabilmek, iz bırakabilmektir. Dönüp filmi eline aldığında tüylerin ürpererek hatırlayabildiğin bir sahne,bir diyalog, bir fotoğraf bir birşey olmalı.Herhangi bir "şey"e tokat atmayan şeye ben tokat atarım.

- Sinema bir "statement" yapmalıdır. Çünkü sanatın işlevi budur.

- Statement yaparken bunu mutlaka yüksek bir "estetik" ile yapmalıdır. Çünkü iyi sanat için kişisel ön şartım "estetik" dir.

Hem sevdiğim hem beğendiğim filmleri sürekli ve düzenli olarak çeken yönetmenlerin başlıcalarını daha önceki yazımda yazmıştım..

Tanrı ,doğa ve tüm insanlık onlardan razı olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder